Σε εξέλιξη βρίσκεται το φιλόδοξο έργο «COALition: Προωθώντας την αριστεία της καινοτομίας στον μετασχηματισμό των περιοχών με άνθρακα σε περιφέρειες σε μετάβαση προς κλιματικά ουδέτερες ευημερούσες οικονομίες» ενταγμένο στο Horizon Europe και συγκεντρώνει εταίρους από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία. Στις 27 και 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εταίρων στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Το έργο COALition σκοπεύει να ενισχύσει τα περιφερειακά οικοσυστήματα καινοτομίας σε περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα μέσω της δημιουργίας περιφερειακών κόμβων αριστείας και του ορισμού μίας κοινής στρατηγικής ατζέντας για τη βιώσιμη ενέργεια, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους με δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.Οι περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο είναι η Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα, η Κεντρική Περιφέρεια της Ρουμανίας και η Νοτιοανατολική περιοχή της Βουλγαρίας, που αποτελούν τρεις εκ των υπό μετάβαση περιφερειών της ΕΕ.
Στη συνάντηση στη Σόφια συζητήθηκαν:
1. H διασυνοριακή κοινή στρατηγική Ερευνάς και Καινοτομίας ευθυγραμμισμένη με τις περιφερειακές στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης και τα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
2. Η επιλογή επιδεικτικών έργων Ερευνάς και Καινοτομίας που εδραιώνουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ενισχύουν τη χάραξη στρατηγικής και επενδύσεων
3. Η επιλογή και εκπόνηση επενδυτικών σχεδίων ερευνητικών δράσεων
Στο έργο από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ως επικεφαλής εταίρος), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΗ, το Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας και η KiΝΝΟ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο Coalition και τη συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.coalitionhubs.eu/
Συμπληρωματικές πληροφορίες για το Coalition .
Η πρόκληση
Η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας/μπαταρίες, το υδρογόνο, η υψηλή ενεργειακής απόδοσης κατασκευές, η κλιματική ουδετερότητα, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η απανθρακοποίηση βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών πολιτικών στη νέα περίοδο προγραμματισμού .
Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλά χρηματοδοτικά μέσα για να υποστηρίξουν αυτούς τους στόχους που έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς στη βιώσιμη ενέργεια και ευρωπαικές συμμαχίες με στόχο να διευκολύνουν την πρόοδο της Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα μέσω της συλλογικής προσπάθειας των μελών της ΕΕ και να δυναμώσουν τον μετασχηματισμό των περιοχών της ΕΕ σε κλιματικά ουδέτερες, αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές περιοχές της Ευρώπης προσπαθούν να προσαρμοστούν, με ιδιαίτερες δυσκολίες ειδικά για εκείνες που έχουν παραδοσιακά οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων· Πρέπει να γίνει μια μεγάλη αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα, θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία στις τοπικές οικονομίες.
To έργο
Το COALition έχει ως στόχο να ενισχύσει τα περιφερειακά οικοσυστήματα καινοτομίας σε περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα, η Κεντρική Περιφέρεια στη Ρουμανία και τη Νοτιανατολική στη Βουλγαρία ώστε να συμβάλει στην όσο δυνατή ομαλή μετάβαση των ανθρακοεξαρτώμενων περιφερειών:
- Μέσω της δημιουργίας τριών περιφερειακών κόμβων αριστείας με την συμμετοχή εκπροσώπων του τετραπλού έλικα( Ερευνητική Κοινότητα, Επιχειρήσεις, Δημόσιος τομέας, Κοινωνία των Πολιτών).
- Τον προσδιορισμό κοινής ατζέντας στρατηγικής για τη βιώσιμη ενέργεια έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι περιφέρειες στη μετάβασή τους και να μετασχηματιστούν σε κλιματικά ουδέτερες ευημερούσες οικονομίες.
- Την προαγωγή της έρευνας και ώριμων τεχνολογικών λύσεων για τη διευκόλυνση της μετάβασης των περιφερειών.
- Τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στις περιοχές για την προσέλκυση επιχειρηματικής δραστηριότητας και ταλέντων και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επενδύσεις.
- Τη βελτίωση των δεξιοτήτων του δυναμικού των τοπικών οικοσυστημάτων (ερευνητές, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι κλπ.)